top of page

Leer onderhandelen voor een hoger salaris

Omdat ik het waard ben, jij toch ook? Wie kent de leus niet. Ik vind dat wij vrouwen wel wat beter mogen weten wat we waard zijn of in ieder geval wat vaker om meer mogen vragen. Wij vrouwen verdienen namelijk nog steeds gemiddeld 14,8% minder dan mannen. Wist je dat dit in een heel werkend leven gemiddeld kan uitdraaien op ongeveer 300.000 euro? Jij bent minstens hetzelfde waard. En omdat je tijd een stuk kostbaarder wordt als moeder, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jij krijgt wat je waard bent. Ben je bezig met een nieuwe baan of klus? Lees de 8 tips hieronder die die jou helpen met onderhandelen voor een hoger salaris of beter tarief.


8 onderhandeltips voor een hoger salaris

  1. Zoek uit hoeveel je hoort te verdienen. Het is handig om het te vragen bij mensen om jou heen in een zelfde type job. Je kan gebruik maken van verschillende tools zoals: intermediair of glassdoor.

  2. Leg uit waarom jij het waard bent (opleidingen, ervaringen, kwaliteiten). Geef aan op welke manier jij extra waarde kan leveren en geef concrete voorbeelden van manieren waarop jij ervoor gaat zorgen dat het bedrijf waarvoor jou gaat werken daarvan kan profiteren.

  3. Geef aan dat je gaat voor hetzelfde doel. Jij wil de baan en zij willen jou. Zie de onderhandelingen als een leuk spel en geef aan dat je het vooral belangrijk vindt dat jullie allebei krijgen wat jullie willen.

  4. Vraag 15 tot 20% meer dan je hoopt. Zorg dat je 15 tot 20% meer vraagt dan dat je in gedachte hebt op die manier heb je nog ruimte om te onderhandelen voordat jij bij je ondergrens terecht komt.

  5. Doe altijd een tegenbod en geef een nieuwe als de eerste geweigerd wordt. Ok, de meeste vrouwen onder ons zijn zo happy dat ze de baan krijgen dat ze geen eens een tegenbod doen. Laat je niet meteen uit het veld slaan na een afwijzing.

  6. Zorg dat je een plan B en ondergrens hebt. Mensen met een helder plan B komen zelfverzekerder over tijdens salarisonderhandelingen en boeken dus sneller winst. Bedenk daarnaast het minimale wat je wil verdienen voordat je de onderhandelingen ingaat.

  7. Wees bereid weg te gaan. Neem die baan of klus dus echt niet aan als je door die ondergrens zakt die je van tevoren hebt bepaald.

  8. Realiseer je dat je in het slechtste geval blijft waar je nu bent. Het is natuurlijk verleidelijk om allerlei 'wat-als-scenario's' te bedenken voor jezelf. Verspil je tijd daar niet aan. Het ergste wat er kan gebeuren is: helemaal niks.


Hopelijk helpen deze onderhandeltips voor een hoger salaris jou. Welke onderhandeltips waren voor jou succesvol?

29 weergaven0 opmerkingen
bottom of page