top of page

Mama Cheryll vertelt over haar werk als Fotograaf

Bijgewerkt op: 9 feb. 2022

Man, man, man ... wat kan deze vrouw fotograferen. Er zit zoveel liefde en warmte in de plaatjes die Cheryll schiet, daar word je gewoon stil (en blij!) van. Mocht ik ooit ten huwelijk gevraagd worden, dan weet ik bij wie ik moet zijn. Cheryll is fotograaf en mama en ontmoette ik in oktober tijdens een weekend wat zij organiseerde voor vrouwelijke ondernemers. Daar zette zij mij o.a. op de foto en wat ben ik blij met die plaatjes. Tijdens dit weekend vertelde Cheryll ook meer over haar werk als fotograaf en mentor en dat maakte mij heel nieuwsgierig. Want wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het werk van een fotograaf? En hoe combineert Cheryll dit mooie werk met het moederschap? In het interview hieronder geeft Cheryll ons een inkijkje in haar leven en vertelt ze meer over haar werk.


Interview met Cheryll


Welk beroep heb jij?

Ik ben fotograaf en leg de liefde vast tussen mensen tijdens waardevolle momenten. Zo ben ik veel te vinden op bruiloften en bij gezinnen. Daarnaast help ik als onderneemster andere ondernemers bij hun online visualiteit door fijne beelden en met mentorsessies. En sinds afgelopen jaar organiseer ik ook "workations" voor moeders en onderneemsters om in alle rust en met volle focus te werken aan zichzelf en hun bedrijf (note: Wietske was hier de afgelopen editie ook bij).

Wat zijn veelvoorkomende taken en werkzaamheden binnen jouw beroep?

De meeste mensen denken dat ik 90% van mijn tijd bezig ben met fotograferen, maar dat is eigenlijk maar zo'n 15%. In een week waar ik een bruiloft heb, ben ik bijvoorbeeld de dag voor de bruiloft bezig met de voorbereidingen (draaiboek doornemen, batterijen opladen, kaartjes legen, camera's schoonmaken, flitsers klaarleggen, etc), op de bruiloft ben ik de hele dag aan het fotograferen en de dag na de bruiloft bewerk ik alvast wat foto's en stuur ik de preview naar het bruidspaar. De rest van mijn werkzaamheden bestaan uit: de rest van de foto's selecteren en bewerken / veel contact hebben met klanten bijv. brainstormsessies en mailtjes / administratie zoals facturen versturen en checken of betalingen zijn gedaan / website updaten / albums maken / samenwerken met andere ondernemers voor meer online zichtbaarheid zoals dit interview / marketing zoals Instagram Stories en posts maken / etc.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb een Master in Rechtsgeleerdheid, iets heel anders dus haha. Fotografie deed ik altijd als hobby erbij, maar toen ik eenmaal een jaar op een advocatenkantoor werkte, moest ik een keuze maken: het was allemaal te veel. Dus koos ik voor iets waar ik altijd van met een glimlach thuiskom: mooie foto's maken en leuke contacten leggen met mensen. Hoeveel kids heb je en hoe oud zijn ze?

Onze dochter Aela (spreek je uit als eela) is nu iets ouder dan een jaar.

Wat vind je het allerleukste aan jouw werk? Connectie maken, zien en vastleggen.


Welke kwaliteiten heb jij die goed van pas komen bij het werk wat je doet

Oh haha ja hetzelfde als de vorige vraag. Een groot deel van mijn beroep is aanvoelen waar en wanneer mensen op hun gemak zijn. Proeven waar mensen zich wel en niet fijn bij voelen. Wat vinden ze belangrijk? Waar willen ze de foto's voor gebruiken? En vooral: mensen zich zo laten voelen, dat ik gewoon een vriendin ben die even langs kom. Op die manier kan ik ze fotograferen zoals ze echt zijn en vinden ze het vaak ook fijn om lekker dicht bij elkaar te zijn. En laat dat nu net de momenten zijn die ik graag vast wil leggen: dicht bij elkaar, vol liefde en helemaal zichzelf.

Hoeveel uur per week werk je? Ik werk 4 dagen in de week en het aantal uren hangt af van de opdrachten en hoe ik me voel. Als ik wat minder energie heb, dan begin ik wat later met mijn dag. Als ik wat meer energie heb, dan werk ik zo'n 36 uur in die vier dagen.

Hoe ziet jouw werkweek eruit in combinatie met het moederschap?

Vince en ik werken allebei 4 dagen en zijn in de weekenden thuis (op bruiloften na). Vince heeft doordeweeks een "papadag" en ik heb doordeweeks een "mamadag". Daarnaast is Aela 1,5 dag bij opa's en oma's en 1,5 dag aan het spelen met kindjes bij de opvang. Als ik in het weekend een bruiloft heb, dan probeer ik vrij te zijn op papadag. Op die manier hebben we genoeg tijd samen als gezin om leuke dingen te doen.

Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag eruit bij jou? Iedere dag ziet er bij mij anders uit. Zo is vandaag Vince thuis bij onze dochter en ben ik aan het werken. Mijn dag vandaag:

8:00u - Wakker worden met een theetje en knuffelen met Aela en Vince op bed. Ik vind dit de meest dierbare momenten met z'n drietjes, dus hier geniet ik volop van en hier máák ik tijd voor.

9:00u - Ontbijten met z'n drietjes en even samen spelen. Daarna even appen met mijn klant van straks en Instagram berichtjes beantwoorden.

9:30u - Douchen, haren föhnen, opmaken

10:00u - Aela gaat weer terug naar bed en ik ga even een half uurtje liggen, omdat ik me niet lekker voel. Normaal begin ik rond 9:00u of half tien met mijn werkdag, maar vandaag gun ik mezelf een rustige opstart. Luisteren naar mijn lichaam vind ik heel belangrijk.

10:30u - Albums ontwerpen voor klanten en spullen pakken voor de shoot

11:30u - Op naar een newbornshoot met een boterhammetje op schoot. 30 min rijden + 2 uur shooten. Even nakletsen en dan stap ik in de auto.

14:15u - Ik trakteer mezelf op een cappuccino. Met mijn laptop in een koffietentje hier in de buurt van de fotoshoot verstuur ik wat mailtjes. Ik heb sinds kort deze laptop gekocht, zodat ik op papadag ongestoord ergens kan werken. Ik blijf het soms lastig vinden om thuis geconcentreerd te werken als ik Aela en Vince hoor. Of ze nu huilt of lacht, ik wil daar dan toch bij zijn. Dus dit werkt nu voor mij als een hele fijne oplossing. Dan zie ik ook nog eens wat meer van de omgeving waar ik fotografeer en heb ik even wat tijd voor mezelf.

15:00u - 30 min rijden naar huis

15:30u - Even kletsen en spelen met Aela en Vince

16:00u - Een trouwalbum bekijken en mooi inpakken voor de klant. Albums bestellen die ik vanochtend heb ontworpen. Ik verstuur nog even een paar berichtjes en sluit dan om 17:00u mijn dag af.

Wat is jouw grootste uitdaging op het gebied van moederschap & werk? Ik denk dan toch wel het houden van balans. Al ga ik daar spelenderwijs mee om en vind ik dat daardoor niet echt een uitdaging. Het belangrijkste is luisteren naar je lijf en het besef hebben dat mijn gezin het allerbelangrijkste is. Ik werk om te kunnen leven, ik leef niet om te kunnen werken. Ik heb het grootste geluk dat werk voor mij maar in 5% van de tijd echt als werken voelt. Ik wil het niet mooier maken dan het is, maar voor mij voelt dit dus echt zo. Kunnen wandelen wanneer ik daar behoefte aan heb, langer met klanten kunnen kletsen als ik dat fijn vind, er gewoon kunnen zijn. Voor mezelf, voor mijn klanten en voor mijn gezin. Dat is vaak een hele uitdaging in de tijd waarin we leven. Dus ik vind het belangrijk om echt aanwezig te zijn in het moment (vandaar dat ik telefonisch dan ook niet goed bereikbaar ben). Als ik bij jou ben, dan ben ik ook echt bij jou.

Welke tips zou jij andere werkende mama's geven om een goede balans te vinden tussen werk en moederschap?

Nou wellicht doorgaand op wat ik net vertelde: aanwezig zijn. Ik besef me dat dit zo simpel klinkt, maar tegelijkertijd de grootste struggle is.

Wij eten bijvoorbeeld ons avondeten altijd samen met z'n drietjes, zonder telefoon. We ontbijten en lunchen samen, wanneer dat mogelijk is. Als we met elkaar zijn en samen spelen of knuffelen, dan blijft die telefoon weg. Want hoe voelt het voor jou als je met iemand in gesprek bent en iemand steeds op zijn/haar telefoon kijkt? Diegene is niet helemaal in het nu, is niet met de volle aandacht bij jou. En die verdien je wel, wij allemaal. Dus wat ik mezelf steeds probeer aan te leren: neem de tijd voor je telefoon en je berichtjes als je op je kantoor zit en aan het werken bent. Ben je bij iemand anders? Dan laat die telefoon maar eens liggen. Ik snap het goed dat dit lastig kan zijn in het begin. Want jongens, wat zijn we toch verslaafd aan dat ding. Ga je nog wel eens zonder telefoon naar de wc? Sta je nog wel eens zonder telefoon in de wachtrij? Ik probeer daar heel bewust van te zijn en nog zit ik soms opeens op Instagram zonder dat ik het doorhad.

Deze 3 stappen hebben mij geholpen wat meer aanwezig te zijn in het moment ipv op mijn telefoon:

- Een aparte werktelefoon die aan het einde van de werkdag op mijn kantoor blijft liggen. Als ik wil, dan kan hij mee naar beneden, maar ik kan hem dus ook boven laten liggen en voor mijn dierbaren toch bereikbaar blijven op mijn privételefoon. Ben ik een weekend weg of op vakantie? Dan ben ik dus ook niet bereikbaar en ben ik er helemaal voor mijn gezin. Ook tijdens shoots ben ik niet goed bereikbaar voor andere klanten: ik ben dan met mijn focus bij dat gezin.

- Instagram van mijn telefoon afgooien. Jup, letterlijk verwijderen. Ik log dan 1x per dag opnieuw in om alles bij te houden ipv 100x even een paar seconden te kijken. Dit doe ik dan een week om ervoor te zorgen dat het wat minder in mijn systeem zit om telkens weer op dat icoontje te klikken. Nu ik dit vertel denk ik, dat moet ik maar weer eens doen (verwijdert direct haar Instagram).

- Mijn telefoon wegleggen tijdens etentjes en speelmomenten.

En wees niet boos of gefrustreerd als je weer naar dat ding grijpt. Dan doe ik ook, dan doen we allemaal. Maar het volgende moment kun je weer kiezen: ben ik helemaal aanwezig of zijn mijn gedachten tussendoor ergens anders?


Wil jij in contact komen met Cheryll? Hieronder kun je haar info vinden:

www.cheryllvanweert.com

info@cheryllvanweert.com

@cheryllvanweertphotography

272 weergaven0 opmerkingen
bottom of page