top of page

Mama Romy vertelt over haar werk als pedagogisch medewerkster

Vol bewondering kijk ik altijd naar mama's zoals Romy die naast een druk gezin ook nog werken in de kinderopvang. Romy is pedagogisch medewerkster en heeft drie kids. Deze lieve mama staat klaar voor haar eigen mooie gezin en zorgt daarnaast ook nog eens op een liefdevolle manier voor een heleboel andere kinderen. Wow! Ik ben heel benieuwd hoe zij dit werk in combineert met het moederschap. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit van haar? Hoe deelt ze haar week in? In het interview hieronder geeft ze jou een inkijkje in haar leven.Interview met Romy


Welk beroep heb jij?

Ik ben gespecialiseerd pedagogisch medewerkster en werk in de kinderopvang. Ik verzorg kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar overdag. Ik bedenk activiteiten voor de dagopvang en voer deze ook uit met de kids. Ook onderhoud ik contact met ouders. Vaak werken we met zijn tweeën op de groep. We proberen met de activiteiten de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Met deze activiteiten zijn we hele dag bezig (lezen, zingen, en activiteiten als: wat zeggen we en hoe zeggen we het).


Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb de opleiding 'gespecialiseerd pedagogisch medewerker' gedaan op het mbo (niveau 4). Daarnaast heb ik de cursus 'babyspecialist (werken met baby’s)' en 'ehbo + bhv' gedaan. Binnenkort ga ik een 'vroeg en voorschoolse educatie' cursus volgen.

Hoeveel kids heb je en hoe oud zijn ze?

Ik heb drie kinderen. De oudste Quinten is 8 jaar, dan komt Zoë zij is 3 jaar en Vic de jongste is 1 jaar.

Wat vind je het allerleukste aan jouw werk? Ik hou echt van het verzorgende deel van mijn werk. Ik word blij van de knuffels die we de hele dag krijgen en ik vind het fijn om er te zijn voor de kinderen op de momenten dat ze troost nodig hebben. Maar ik vind het ook heel leuk om de kinderen waarmee ik werk te zien groeien. Ik vind het leuk om ze te zien spelen en vind het heel fijn dat ze zich veilig en vertrouwd voelen bij mij.

Welke kwaliteiten heb jij die goed van pas komen bij het werk wat je doet? Ik heb een heel erg zorgzaam karakter. Daarnaast zou ik mezelf beschrijven als warm en liefdevol persoon. Hierdoor merk ik dat de kinderen zich snel op hun gemak voelen bij mij.


Hoeveel uur per week werk je? Ik heb een min max contract van 25-35 uur. Meestal werk ik 27 uur met een uitschieter naar 32 uur en dat is echt genoeg hoor :) .

Hoe ziet jouw werkweek eruit in combinatie met het moederschap?

Op maandag en dinsdag ben ik aan het werk. Woensdag is mijn mama-dag, dan ben ik er de hele dag voor de kinderen. Donderdagochtend heb ik even 'vrij' en heb ik tijd voor mijzelf en het huishouden. De kinderen zitten dan op de opvang. Donderdagmiddag werk ik. Op vrijdagochtend zijn de kids thuis bij mij. 'S middags gaan ze dan naar de opvang en ben ik aan het werk.

Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag eruit bij jou? De wekker gaat meestal om 05.50 uur. Dan ga ik gauw douchen en aankleden en doe ik mijn make-up. Mijn vriend regelt dan het ontbijt voor de kinderen. Ik maak de kids rustig wakker en kleed de jongste twee kinderen aan. De oudste doet het zelf. Tasjes hebben we de avond van te voren al ingepakt net zoals de broodjes die voor school gesmeerd moeten worden voor de oudste. De jongste twee kids eten vaak op het kdv een broodje. Om 06.55 uur ga ik met de kids de deur uit, naar de opvang. Vriendlief wordt om 07.00 uur opgehaald voor zijn werk. Ik open meestal de opvang om 07.30 uur. Mijn andere collega komt tussen 08.00 en 08.30 uur. De kindjes komen allemaal rustig binnen. Rond 09.00 uur gaan we in de kring een activiteit doen. Daarna eten we fruit. De kinderen die nog slapen 's ochtends leggen we nu op bed. We verschonen de kinderen en we doen een activiteit of gaan lekker vrij (buiten) spelen. Om 11.30 uur eten we een broodje en tussen 12.30 uur -13.00 uur leggen we de kindjes die slapen in bed. Dan hebben we om de beurt 30 minuten pauze. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur worden de kids wakker. We kleden ze aan, verschonen ze en eten groente of fruit en daarna een cracker. Hierna spelen we eigenlijk altijd vrij, rond 16.00 uur gaan we nog een keer verschonen en alles opruimen. We zetten de was aan, vullen de vaatwasser en verschonen de bedjes. Deze klusjes doen we tussendoor overdag ook. Ik ben om 17.00 uur klaar met werken. Dan haal ik de kinderen van de opvang en vriendlief is rond 16.45 uur thuis en begint alvast met eten koken. Rond 18.30 uur gaan de kids in bad of onder de douche. Vic ligt om 19.00 uur op bed en daar moeten we vaak even bij blijven. Zoé ligt rond 19.15 uur op bed en daar blijf ik altijd even bij zitten tot ze slaapt. Quinten gaat rond 20.00 uur naar bed. Dan maken wij de tasjes weer klaar voor de volgende dag.

Wat is jouw grootste uitdaging op het gebied van moederschap & werk? Voor mij is het een grote uitdaging om niet teveel in mijn werk op te gaan en er dan thuis ook nog mee bezig zijn. Als ik dit wel doe merk ik dat mijn eigen kids daaronder lijden omdat ze dan minder aandacht krijgen, ook raak ik zelf dan overprikkeld. Op dat soort momenten kan ik mijzelf voorbij lopen. Ik vind de juiste balans vinden best lastig, als ik ergens voor ga dan ga ik er ook volledig 10000% voor, dit zorgt er soms voor dat ik uit balans raak.

Welke tips zou jij andere werkende mama's geven om een goede balans te vinden tussen werk en moederschap?

Luister goed naar jezelf en kijk hoe je jezelf voelt op werk. Krijg je er energie van? Dan zit je goed. Zuigt het energie uit je? Dan gaat er iets niet helemaal goed. Doe iets wat je echt leuk vindt en wat je gelukkig maakt (heel cliché). Dat zorgt er echt voor dat je het ‘volhoud’ ook als je wat meer werkt. Ik probeer vaak ook momenten met de kinderen apart te plannen. Op de mamadagen doe ik altijd wat leuks met de oudste en de middelste blijft op donderdagochtend wel eens lekker thuis met mij. De jongste krijgt er nog niet zoveel van mee, maar daar heb ik een standaard knuffelmoment mee. Dus mijn tip zou zijn: plan ook momentjes met de kids apart en doe qua werk iets wat je energie geeft en leuk vindt.

En ... lieve mama, wil jij meer weten over dit beroep? Stuur Romy dan gerust een berichtje via Instagram.

131 weergaven0 opmerkingen
bottom of page