top of page

Mama Roos vertelt over haar beroep als basisschooljufIn deze nieuwe rubriek 'hoe doet zij het' bevraag ik verschillende mama's over hun leven als werkende moeder. Zelf ben ik altijd heel nieuwsgierig naar hoe andere vrouwen hun leven inrichten (is natuurlijk ook niet zo gek als loopbaancoach). In deze rubriek lees jij hoe vrouwen met verschillende beroepen hun werk combineren met het moederschap. Je leest hier over hoe andere mama's hun week indelen en over hoe een gemiddelde werkdag en -week eruit ziet.


Ik trap af met een van mijn liefste en oudste vriendinnen: Rosiane Kuijper. Roos is 31 jaar en heeft een beroep waar ik heel veel respect voor heb. Deze knapperd maakte onlangs een hele stoere carrièreswitch en staat nu voor de klas als basisschooljuf. Dit beroep staat op haar lijf geschreven, maar kost ook veel energie. Zelf ben ik wel benieuwd hoe zij dat doet: energie overhouden voor haar gezin na een dag voor de klas met dertig kinderen. Ze vertelt het hieronder.


Interview met Roos


Welk beroep heb jij?

Sinds september 2020 sta ik voor de klas en volg ik als zij-instromer de opleiding voor het leerkracht in het basisonderwijs. Voor deze switch was ik werkzaam als studio producer in de mode en food industrie. Hoeveel kids heb je en hoe oud zijn ze?

Ik heb één zoontje van twee jaar oud. Wat vind je het allerleukste aan jouw werk? Dat ik met kleine handelingen veel impact kan maken. Ik geef leerlingen uit de middenbouw les (groep 3, 4 en 5). Zij zitten in die levensfase waarbij niet hun ouders of bekende artiesten, sporters of acteurs hun idolen zijn maar veelal hun juf of meester. Als ik met deze kinderen hedendaagse onderwerpen bespreek en ik dan ontzettend interessante verwonderingsvragen van hun terug krijg of merk dat ze erdoor gemotiveerd raken, heb ik mijn taak volbracht. En dat is voor mij het allerleukste aan mijn werk. Welke kwaliteiten heb jij die goed van pas komen bij het werk wat je doet? Humor, eerlijkheid, positiviteit en enthousiasme. Hoeveel uur per week werk je? Ik werk 24 uur en ik studeer 12 uur werk week. Hoeveel mama-dagen per werkweek heb jij? Ik zie elke dag als een mamma-dag, maar ben op de vrijdag altijd met mijn zoontje op pad. Hoe ziet een gemiddelde (werk)dag eruit bij jou? Op de dagen dat ik werk (maandag, dinsdag, woensdag) sta ik rond 06:00/06:15 uur op en vertrek ik 06:45 uur naar de trein of rijd ik om 07:00 uur weg met de auto. Robin, mijn vriend, doet dan het ochtendritueel met mijn zoontje. Op maandag en dinsdag haal ik onze zoon van de opvang rond 17:00 uur. Cees en ik koken dan samen, we eten vaak rond 18:00 uur en Cesar gaat dan rond 20:00 uur naar bed. Op de woensdagavond heb ik colleges, dus dan pakt Robin dit op. Op de donderdag breng en haal ik Cesar naar de opvang, tussendoor heb ik colleges of werkgroepen. Wat is jouw grootste uitdaging op het gebied van moederschap & werk? Tijd vrij maken voor mezelf. Want naast moeder zijn (wat 24/7 uur doorgaat) en werk, studeer ik op dit moment ook nog. Ik vind het dan moeilijk om mezelf soms ook ‘me-time’ te gunnen. Ik voel me dan vaak verplicht weer te gaan studeren of wil dan graag weer leuke dingen met mijn gezin doen. Die balans blijft elke keer worstelen en gaat nog niet natuurlijk, maar inmiddels vind ik het minder moeilijk en kan ik beter mijn tijd verdelen of mijn eigen tijd opeisen. Welke tips zou jij andere werkende mama's geven om een goede balans te vinden tussen werk en moederschap? Maak zoveel mogelijk bespreekbaar. Zolang je dingen niet bespreekbaar maakt, gaat er ook niets veranderen. Accepteer dat sommige dingen ook die bij het moederschap horen. Ik bedoel daarmee niet dat je alles maar over je heen moet laten komen. Als je moeder of ouder bent, verandert er veel en dit is iets waarvoor jij en je partner gekozen hebben. Deze verandering dwingt je om anders om te gaan met je vrijheden en tijd, maar dit hoeft niet negatief te zijn. Ga samen met jouw partner zitten en bespreek wat voor jullie belangrijk is. Dit weet je niet als je kleintje drie weken oud is en kan gaandeweg ook veranderen. Ga geregeld met elkaar het gesprek aan. Het zal je verbazen hoeveel er overeen komt in jullie behoeftes. Wees ook duidelijk naar elkaar over wat je van elkaar nodig hebt


134 weergaven0 opmerkingen
bottom of page